Maria vill ha recept .....

Så jag tänkte att det kanske finns fler som vill ha lite recept på god mat och bröd. Jag älskar nämligen både att lagamat och att baka.

Grönsakssoppa

6-8 port.

2 medelstora lökar tunt skivade
1 purjolök tunt skivad
3msk djupfryst persilja
2 tsk rosmarin
2 tsk timjan
2 tsk mejram
1/2 dl rapsolja
1 lagerblad
250g potatis skuren i småbitar
1 medelstor morot tunt skivad
2 små squash skivade
1 tsk salt
2 liter vatten + 4 grönsaksbuljongtärningar
1 1/4 dl bondbönor eller djupfrysta sojabönor
1 1/4 dl gröna ärter
2 tomater skalade och grovhackade
11/4 dl pasta ( makaroner, snäckor )

Värm olja i en tjockbottnad gryta och tillsätt lök och purjolök.
Stek på svag värme i ca 10 min.
Tillsätt kryddor, lagerblad, potatis, morot, squash, salt och buljong.
Låt sjuda i 10 min.
Tillsätt bönor, ärter, tomater och pasta, koka 10-15 min.
 
Servera med något gott bröd till.
Garanterad smaskig soppa.

Mycket intensiv dag !

Vilken dag det har varit!!!!

Jag har verkligen legat i och tränat mig halvt fördärvad. Jag har slagit nya stegrekord 19 211 steg på en och samma dag. Bara det är väl värt en stor kram till sig själv.
Jag gicka ca 7 km under dagen. Sprang en massa ärenden på byn. Var till sjukgymnasten och fick klartecken till att jag får börja springa, men bara på mjukt underlag. Att gå på myr var tydligen en höjdare. Problemet är bara att det är snö på myrarna nu och att jag har myrskräck. Ramlade ner i en när jag var liten och det var inte kul. Jag fick sitta i skuffen på majjens bil hem för jag stank!!!
Jag tror nog mer på lite lätt jogging.
Inspirerad av min underbara sjukgymnast, gick jag hem och bytte om för att köra ett konditionspass på min kompis i vardagsrummet. Jag var så duktig, 5 minuters uppvärmning och sen 20 minuter så hårt tempo som jag orkade, sen 5 minuters nedvarvning. Jag trodde aldrig att dessa 20 minuterna skulle ta slut.Jag svettades som en gris och de första 10 minuterna var helt okej.
Sen slängde jag fram mitt liggunderlag och satte i en träna hemma dvd. Jag körde 25 minuter  styrka/kondition. Jag lovar att jag svettades inte mindre av det. Till och med mina nyrakade smalben dröp av svett. Det är inte ofta det händer. Ja att de dryper av svett. Nu är ju våren här och då måste man ju ta bort vinterpälsen !!!!

Efter en mackmiddag bar det av till syjuntan. Jag tog faktiskt bilen idag. Jag tyckte att jag gjort mitt för idag.
Alla var där och det var väl hur härligt och roligt som helst. Vi är ett underbart gäng. Jag måste säga att jag har tur som känner så härliga tjejer. Till och med vår yngsta deltagare, 1,5 månader var med.
Vi brukar ha ett gemensamt projekt varje termin och den här terminen skulle vi virka korgar i narutrsnöre. Låter lagom lätt och materialet är ju prismässigt överkomligt. Men ack så vi bedrog oss. Att virka i snöre är ett hårt jobb. Man får lätt kramp i virkhanden för det är så hårt. Att lära sig virka i natursnöre är nog en ganska så stor miss. Jag säger bara bra kämpat av er som var nybörjare i virkning. Ni gjorde ett fantastiskt jobb.
Mina kära vänner i syjuntan har startat en ny lista. En singellista. De vill gärna ¨gifta bort¨mig. Dessvärre måste jag säga att de pratar mer om det än gör något åt saken. Vad ska man med en singellista till om jag inte får chansen att träffa de kandidater de har på den????

Jag kanske låter desperat, men det är jag absolut inte.

Efter ännu en kväll med skratt , virkning och bebisgull kom jag hem med blixtrande huvudvärk. För mycket träning? För lite mat? Eller en salig blandning av allt detta.... Jag tog en Ipren la mig i soffan och tittade på Familj Annorlunda och väntade på att mitt älsklingsprogram alla kategorier Project Runway skulle börja. Vaknar 0:10 och har missat allt !!!!!
Det var bara att klä av sig och krypa ner i sängen. Men huvudvärken var borta.


Akvarellkursen

Jag har börjat ta lektioner i akvarellmålning. Det är supersvårt, jättekul och en aning ångestframkallande. Vi har en superbra lärare Lotta som gör vad hon kan för att få oss att tänka och se utanför ramarna.

Första lektionen vi hade tillbringade vi med att teckna av varandra på diverse olika sätt. Som vanligt, utan att lyfta pennan från papperet och dölja papperet så att man inte såg vad man tecknade. Mycket skratt och den här övningen fick en att släppa prestationskraven, en riktig höjdare med andra ord.

Idag skulle vi måla självporträtt. Ja, inte det lättaste. Man tycker ju att man ska kunna sitt eget utseende, men det är mycket svårare att vara objektiv när man ser på sig själv i en spegel och sen få ner det på papper. Mitt första försök blev enligt Lotta alldeles för detaljerat




Sen började jag verkligen att ta ut svängarna det blev människor med blå ansikten och orange hår, oranga ansikten med brunt hår osv. Men de får ni inga smakprov på. Jag verkligen älskar den här kursen. Att måla och teckna är min stora passion här i livet

Men jag har inte bara roat mig idag. Jag har putsat fönster också och satt upp vårgardiner. Det är ju vårdagjämningen imorgon. Ljuset kommer och värmen !

Läkarbesök

Japp, nu har jag varit hos farbror doktorn som visade sig vara en synnerligen trevlig tjej. Tysk, men hon var bra på svenska så det var helt okej. Hon var en mycket förstående och empatisk läkare som faktiskt gick att diskutera med. Jag har nog haft alla sorters läkare genom åren. Med diabetes sen jag var 16 år så har jag mött ett antal.

Allt var bra och frid och fröjd. Men de kära doktorerna har kommit på att diabetiker ska äta kolesterolsänkande tabletter även om man inte har högt värde. Det ska tydligen skydda blodkärlen, och det är väl inget fel. En tablett om dagen sväljer jag gärna om jag slipper hjärt och kärlsjukdommar.

Idag hade jag dock ett eget litet problem, jag har börjat svälla i benen på kvällarna. Det har gjort mig lite orolig och var nu en ganska angelägen fråga, om vad det kommer sig. Hemma har jag funderat på allt från njurfel till hjärtfel. Den trevliga tyska läkaren tittade och klämde och kunde konstatera att jag har vätska i mina ben. Men tydligen så har jag bra puls i mina fötter, så hon verkade lite förbryllad, hon är underläkare, om det är det som gjorde henne fundersam. Nåväl, hon hämtade en annan läkare som inte är underläkare, han klämde och kände på mina ben också och konstaterade att jag har vätska i benen.

Jag nöjer mig aldrig med bara sånna konstateranden och vill naturligtvis veta varför jag nu har vätska i benen. De ville kolla om jag utsöndrar för mycket protein i urinen eftersom det kan vara nåt med njurarna. Så efter att ha presterat ett urinprov kunde de konstatera att njurarna är helt okej.

Så det kändes ju skönt eftersom man som diabetiker inte gärna vill få alla dessa komplikationer som kan följa med sjukdomen. Så jag fortsätter att envisas med att vilja veta vad det kan bero på. Jag ville ju definitivt ha svar på om jag ska vara orolig. Men det behövde jag inte. Så alternativen till min vätskeansamling kan vara en hjärtsvikt, vilket låter ganska otäckt, eller så har jag bara en benägenhet att samla vätska.

Så med två nya recept var det bara att gå till apoteket. Imorgon ska jag börja äta vätskedrivande för att kolla hur det fungerar på mig. Och om 14 dagar ska jag börja med de där kolesteroltabletterna.
Jag fick inte börja med bägge samtidigt i fall jag skulle få biverkningar. Låter kul va?

Nåväl, jag lever och jag klarade av Friskis och Svettis gympan utan några känningar av nån hjärtsvikt. Å andra sidan så trodde hon inte attjag har hjärtsvikt, men det fanns tydligen inte några bra sätt att kolla det heller.

Spännande fortsättning följer. jag tänker då leva som vanligt i alla fall.
Ha det så gött !!!!

Emma this is for you !!!!!

Hej! Det var ett tag sedan jag skrev sist. Det har min syjuntakompis Emma påmint mig om i ungefär 6 veckor. Så Emma läs och njut, det här skriver jag för dig !!!!

Förresten syjuntan är ett härligt gäng tjejer i alla åldrar, jag brukar vara den som är äldst om inte Helens mamma kommer. Men ålder spelar ingen roll i syjuntan, i varje fall inte för mig, de andra kanske tycker att jag är föråldrad och tråkig, men de håller alla i så fall väldigt god min. Som i alla syjuntor, tror jag, är inte själva knåpandet det viktigaste utan det är samvaron. Vår syjunta består inte av en massa kaffebröd utan den består av värme, kärlek och en massa skratt. Hur det nu är så kommer vi alltid in på en massa intressanta ämnen att diskutera.

För några syjuntor sedan, vi ses varannan måndag, så började vi diskutera bilbesiktning. Helen hävdade bestämmt att hennes gubbe hade läst någonstans att de skulle sluta skicka ut lappar som påminner om att det är dags för besiktning. Jag blev genast en smula orolig. När besiktade jag min Pärla sist? Det kändes plötsligt mycket länge sedan. Nästa morgon gick jag in på bilprovningens hemsida och knappade glatt in mitt regestreringsnummer.
KÖRFÖRBUD !!!!!!!!!
Ve och förbannelse! Jag som lätt går i taket över sånna här saker, förbannade bilprovningen som inte fattar att sånna som jag inte klarar av att komma ihåg sånna här saker själv. Jag förbannar massmedia som inte uppmärksammat detta och alla andra statliga instanser som verjar ha något med detta att göra.
Jag slänger mig på telefonen och får en tid redan nästa dag, visserligen klockan 7 på morgonen, men det är ju bara att gilla läget. Har man körförbud så har man. Något måste göras snabbt.
Nästa morgon ger jag mig upp i ottan och stjälper i mig kaffe och en smörgås och startar färden, 30minuters åktid, till bilprovningen. Jag checkar in på deras automat och sätter mig snällt i bilen för att vänta. Trött med ögon som hänger ner på kinderna och håret spretande åt alla håll, klistrar jag fast ett stort soligt leende när jag får köra in.
Så fort jag tagit mig ur bilen möts jag av en man som frågar
-Vad gör du här?
- Jag ska besikta bilen säger jag. Tänker för mig själv, jaha en sån som vill knäppa mig på näsan för att jag är för sen.
- Du är för tidig säger han.
- Förtidig säger jag frågande och börjar genast fundera på om telefonrösten kan ha sagt 17 istället för 7.
- Neeej säger jag. Jag har ju körförbud så jag ska besikta nu.
Mannen tar med mig, mycket rålmodigt måste jag säga, bort till sin dator. Pekar på skärmen och läser högt.
- Körförbud på grund av sen inställelse NEJ.
- Men säger jag ytterst förvirrat. Varför står det så på hemsidan då?
- Det vet jag inte svarar mannen. Men jag går bara på det som står här. Du är ett år för tidig !
Jag börjar hysteriskt att skratta.
- Ett år för tidig, flämtar jag fram.
- Ja säger mannen igen mycket tålmodig och pekar på skärmen där det står inställelse period.
- Så du menar att jag bara behöver besikta vartannat år säger jag.
- Just det svarar mannen med samma lugna röst.
- Är det därför jag inte har fått någon lapp säger jag.
- Precis säger mannen som håller sig hur lugn som helst när jag skrattar hysteriskt.
- Du får ju besikta bilen nu om du vill säger han, men det tjänar du inget på.
- Men du vill väl ha pengar i alla fall säger jag. Jag tänker på att jag trots allt tagit tiden för någon annan.
- Nej jag ska inte ha några pengar, hoppa in i bilen och åk hem igen säger han.
Sagt och gjort så går jag skarttande till bilen och innan jag stänger dörren hör jag.
-Vi ses om ett år !
Sen öppnar han porten bakom bilen och jag måste backa ut till alla de som står där och väntar på sin tur.
Kunde jag inte ha fått köra rakt igenom !!!!

Tror ni att jag var dagens samtals ämne på bilprovningen????
Jag kan  i alla fall få nöjet att ha glatt många människor den dagen.

Mina syjunta kompisar skrattade gott kan jag lova. Sen avkrävde jag ett löfte om att vi inte ska diskutera bilar igen. Det är bättre att vi håller oss till det vi är bra på, sex och samlevnad till exempel.

Jag ska ge er något vackert att se på också. Helen ville inte vara med på bild så jag får ge er en del av utsikten från hennes och gubbens nyköpta hus. Kolla in istappen ! Det är ett tvåvåningshus kan jag ju informera om.



Tänk att få den här underbara utsikten varje morgon slängd i ögona !!!!!!!

Goda nyheter på motionsfronten. Jag går så gott  som varje dag och är på Friskis minst en gång per vecka.
Tyvärr står vågen still men till min stora förvåning så visar måttbandet på - 3cm i midjan !!!!!!

Lovar att jag ska skriva oftare nu
kram

RSS 2.0