Gråsuggor ..... Bärfisar .....

Vårtbitare .... Bålgeting ..... vad finns det mer för lustiga namn på våra små kryp som kommer fram ur alla skrymslen och vrår nu ? Jag räknar inte Silverfiskar eftersom de finns inomhus året om. Men visst är det väl underbart väder!!!!!
Jag har årets första solbränna. Mina armar är röda och hettar lite efter grillning på mammas balkong. Vi grillade både fläskkotlett och oss själva. Till och med jag tycker det är skönt när man kan sitta och sola första gången.

Första gången .... jag såg min första humla igår. Jag gillar humlor. Jag skulle vilja vara lite mer humla. Jag skulle vilja ha lite mer humla attityd. Rent fysiskt ska inte en humla kunna flyga, men det skiter den i fullständigt och flyger av hjärtats lust. Jag vill också vara så. Jag vill också göra saker som jag (andra) inte tror att jag fixar. Jag vill också kunna skita i vad andra tycker och göra bara det jag vill. Varför ska vi bombardera oss med så många måsten?

Jag vill springa i skogen och ge upp ett vårskrik precis som Ronja Rövardotter. Men då ringer väl nån till doktorn med tyck om dig självtröjan. Jag vill dansa naken i en störtskur efter ett åskväder, men då blir jag väl åtalad för förargelseväckande beteende. Vad gör jag? Jag sitter här lugnt och stilla somvanligt och mitt vårskrik stockar sig i halsen och vill ut. Jag vet att min kropp kommer att vilja springa ut i åskregnet, men jag komer att stå inomhus och längta ut.

Hoppas att ni alla hade en underbar Påsk.
Jag var med på utställningen som Fri Form har under Påskrundan.
Här är mina bidrag. Årets tema var Kalevala (Finlands nationalepos om ni inte redan visste det).



Detta föreställer Fisken som slukat elden, sång 48 i Kalevala. Jag har använt akrylfärg på duk.
Det blev lite blänk i bilden när jag fotade den, men jag tror att ni får ett hum om hur den ser ut.



Detta förestäler gubben Väinömäinen som är en av huvudfigurerna i Kalevala. Denna är också i akryl på duk.

Nej, mina vänner nu ska jag fortsätta tvätta. Kanske jag ger mig ut i skogen och ......målar lite idag. Vi får se. Det är nåt i skogen som lockar och drar idag. Vad det är vet jag inte. men om jag vågar mig ut ensam kommer jag säkerligen att få reda på det.
Må så gott.


Matbrödsrecept

För den som vill och för den som älskar doften av nybakat bröd. Känslan att få ta en skiva nybakt ljummet bröd och bre smör på som sakta smälter. Att sedan få sitta ner och njuta av doften och smaken ...... det är väl underbart.

Igentligen är det inte speciellt besvärligt att baka matbröd. Visst det tar tid, men om man passar in jästider och tid i ugnen på ett smart sätt så hinner du med både dammsugningoch att se på favorit programmet på tv.

Hursom helst här kommer i alla fall ett recept som är gott. Passar för övrigt alldeles förträffligt till soppan längre ner.

Sabinabröd

2 stycken limpor         Ugn 175 grader


5 dl vatten
1/2 dl sirap
1 msk matättika
1 tsk salt
50 g jäst
8 dl grovt rågmjöl
ca 6 dl vetemjöl

Blanda vatten, sirap och ättika i en gryta och värm till 37 grader.
Smula jästen i en degbunke.
Rör ner vattenblandningen och se till att jästen löser sig.
Tillsätt salt och rågmjöl, blanda ordentligt.
Pytsa i lite vetemjöl och blanda tills du har en lite klibbig deg.
Låt jäsa under duk i 40 min.
Ta upp degen och knåda den, tillsätt mer vetemjöl om det behövs. (för hård deg = torrt bröd, lite klibbig deg = bra bröd)
Dela degen i 2 delar och forma till längder.
 Lägg dem i smorda brödformar.
Jäs under duk i 30 min.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 timme.
 Ta ut och pensla med lite varmt vatten.
Låt svalana under duk.

Var på ett Friskis pass igår som kallas medelstyrka. Medelstyrka !!!!!! Jag trodde jag skule dö.......
Armhävningar och andra konstigheter tills dottern och jag kände oss som döda sillar.
kanske det gjorde någon nytta, vem vet.
Vågen vägrar envist att röra på sig men måttbandet visar -5 cm i midjan sen 22/12 .....hurra för mig.
Jag ska banne mig slänga ut den där vågen. Vem behöver den?????

ha det så gott i vår vädret.

Vårtecken runt Vassjön och andra saker

Jag har gått låååååååååångt och letat vårtecken. Ja förutom att fåglarna kvittrar och solen skiner alltså. Jag  tog min kamera och körde till Vassjön.
Det första jag fick se när jag kom dit var en svan !!!!!



Är inte detta ett vackert vårtecken??? Jag har alltid älskat fåglar och just svanen har alltid varit en favorit.
Jag traskade vidare i sörjan, för det var ganska kletigt på grusvägen och jag såg tecken på begynnande översvämmning på flera ställen. Ganska jobbigt att gå kan man säga men skam den som ger sig. Så kom jag till ett mindre trevligt parti av vägen. Jag tyckte helt plötsligt att vandringen i lervälling/gyttja var helt klart att föredra. Blankis och snösörja var det som nu väntade. Jag kan ju säga att i mina joggingskor var det helt klart förenat med livsfara.
Ungefär 3/5 delar av vägen såg ut så här


Jag måste tyvärr meddela att det blanka på vägen inte är vatten utan ren is !!!! Tur att skaren var så hård i diket att den höll för min tyngd. Mindre rolig prommenad, jag kände mig mest som en stapplande ådring när jag skulle ta mig fram. Men jag väntade på att det skulle bli bättre.
1/5 del av vägen såg ut så här



Det här är ju helt okej att traska på ommn jämför med föregående bild. Sista 1/5 delen var en korsning av dessa två bilderna. Jag kan säga att det kändes i benen efter den vandringen. En del påstår att det är 9 km runt Vassjön, andra säger att det är 12 km. Jag vet inte, men jag fick mycket frisk luft och jag fann denna växtkraften i ett soligt parti efter vägen.



Är det vitsippeblad ????
Någon som vet så tala gärna om för mig.

Jag var på den sista akvarellkursen ...... snyft..... det har varit så underbart kul. Och vi har haft världens bästa lärare. Lotta är en mycket inspirerande och kunnig lärare och duktig konstnär. Jag kommer verkligen att sakna torsdagskvällarna med Lotta. Jag ska försöka att ta mig i kragen och måla mer på egen hand hemma eller ta med mig grejerna ut. Här kommer i alla fall resultatet av landskapsmålningen. Vi skulle måla utan förlaga.



Så såg mitt första resultat ut. Jag försökte måla fint och börjar pilla och peta som vanligt.
Så jag tog den breda penseln och gjorde ett fantasi motiv till .....



jag älskar att leka med färger och jag har upptäckt att med ovanligare metoder och breda penslar så släpper jag all min prestationsångest och har bara kul. Jag njuter för fullt när jag ser denna bilden och minns min glädje i målandet.

Måste bara slänga med en bild på Molly en blivande ett åring i sommar någon gång....



visst är hon helt underbart söt ???!!!!!!
Super kelsjuk och leksugen som bara barn kan vara. Detta kommer att vara ett av många hästkort, jag lovar. Både dottern och jag älskar nämligen dessa underbara djur.
Tyvärr har vi ingen möjlighet att ha egna hästar, så vi lånar andras att gosa med och rida eller köra.
Ha det så gott i vårsolen.


RSS 2.0